Big Data ja teollinen internet taisivat olla suurimpia buzz wordejä viime vuonna. Puhutaan jopa siitä, että data on uusi öljy.

Miksi näistä aiheista käydään niin kovaa keskustelua?

Monet uskovat, että kyseessä voi jopa olla seuraava iso vallankumous, johtuen siitä, että arvokkainta mitä meillä tässä maailmassa on, on tieto. Tätä tietoa on nyt mahdollista kerätä ja hyödyntää tehokkaammin kuin koskaan olisi aikaisemmin voinut kuvitellakaan. Se joka hallitsee tiedon saa haltuunsa arvokkaimmat osat arvoketjusta. Tietotekniikka ja laitteisto on jo kehittynyt siihen vaiheeseen, että asioita alkaa jo konkreettisesti näkymään yritysten toiminnassa.

Hyvä esimerkki kotimaasta on Konecranes.

Konecranesin entinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark (9/2015 asti), sanoi yhtiönsä pääomamarkkinapäivällä 2014 seuraavasti:

”Whoever controls the critical information in the value chain in the future will be in the best position to make money”

Konecranes haluaa ottaa haltuun kaiken datan, jonka nostureista saavat ja auttaa sen datan avulla asiakkaitaan toimimaan tehokkaammin ja turvallisemmin kuin on koskaan aikaisemmin ollut mahdollista.

Lundmark on myös puhunut siitä, että tässä vaiheessa laitteet kytkeytyvät järjestelmiin. Seuraavaksi laitteet kytkeytyvät toisiinsa ja vielä sen jälkeen nämä yhdistyvät koko arvoketjuun.

Walmartin koko arvoketju onkin toiminut erittäin alykkäästi jo 1980-luvulta, koska he avasivat datansa kumppaneille ja sallivat toimittajien jopa organisoida Walmartin omia varastoja. Walmartin halukkuus jakaa dataa kumppaneille mahdollisti menestyksen.

Uskon, että meillä on Suomessa paljon osaamista ja hyvät edellytykset menestyä seuraavassa isossa vallankumouksessa korkealla arvoketjussa, siellä missä pärjää vain jos osaa kerätä ja hyödyntää kriittistä dataa.

Subscribe to Email Updates