Mitä teinit ajattelevat somekanavista? Usein aiheesta puhuttaessa kuulee heittoja kuten ”ei kukaan teini käytä enää Facebookia” tai ”kai kaikilla nyt on WhatsApp”. Trendit kuitenkin muuttuvat nopeasti, ja etenkin nuorten keskuudessa somekanavat nousevat ja putoavat suosiosta välillä nopeammin kuin markkinoija ehtii vääntää infografia aiheesta.

Halusimme aitoa sisäpiirin tietoa aiheesta, ja siksi pyysimme TET-harjoittelijaamme, 14-vuotiasta Ronjaa, kertomaan, mitä hän ajattelee eri somekanavista ja kuinka hän niitä käyttää.

Moi, olen Ronja, ja olen neljän viikon pituisen TET-jakson loppusuoralla Dinglellä. Näinkin pitkän harjoittelujakson aikana olen ehtinyt oppia monenmoista uutta: olen osallistunut muutamiin kuvauspäiviin, auttanut videoiden jälkikäsittelyssä ja muussa sisällöntuotannossa, istunut suunnittelupalavereissa sekä myös yhdessä tarjouksen esittelyssä. Lisäksi olen tietenkin auttanut myös muissa toimiston hommissa, kuten siivonnut ja järjestellyt paikkoja. 

Viimeisenä tehtävänä minulta pyydettiin, että kertoisin teille hieman 14-vuotiaan näkökulmasta eri somekanavien käytöstä omassa ikäryhmässäni. Tässä blogissa käyn läpi yleisimmät sosiaalisen median kanavat sekä niiden käyttötavat ja hyvät ja huonot puolet omasta näkökulmastani. 

Snapchat & Instagram

instagram_tarina_dingle

Snapchat ja Instagram ovat molemmat nuorten keskuudessa kovassa käytössä. Snapchattia hyödynnetään lähinnä kavereiden kanssa keskusteluun ja höpöttelyyn, kun taas Instagramia kivojen selfieiden ja maisemakuvien julkaisuun. Molemmat toimivat käytännössä niin, että valokuvaa tai videota käytetään pohjana kirjoitetulle tekstille, ja tämä korvaa mm. tekstiviestien ja WhatsApp-viestien lähettämisen. Snäpin uuden päivityksen myötä monet ovat kuitenkin vähentäneet kanavan käyttöä, tai jopa poistaneet tilinsä sieltä kokonaan, ja samalla siirtyneet juttelemaan Instagramin direct messagen puolelle. 

Itse kuulun niihin nuoriin, jotka harvoin lisäävät tarinoihin mitään, kun toiset taas päivittävät niitä enemmän. Instassa halutaan yleensä näyttää omat parhaat puolet ja sinne julkaistaan vähän kiillotetumpaa sisältöä, Snäpissä taas asialla ei ole niin väliä. Selkeästi myös huomaa, että yritysmaailma on ottanut Insta Storyt haltuun mainoksilla, mutta Snäpin My Storyssa ne eivät juurikaan näy. Omassa lähipiirissä molempia kanavia käytetään kuitenkin suunnilleen yhtä paljon ja aika samoihin tarkoituksiin, ja siitä syystä yhdistin ne vertailtavaksi.

YouTube

YouTube on myös suosittu nuorten käyttämä sosiaalisen median kanava. Monilla nuorilla on oma YouTube-kanavansa, jossa julkaistaan itsetehtyjä videoita. Olen huomannut, että sisällöt ovat usein erilaisia tytöillä ja pojilla: tytöt julkaisevat usein enemmän ”My day”- ja tutorial-videoita, kun taas pojilla on paljon haaste- ja pelivideoita. Tietenkään nämä eivät ole kiveen kirjoitettuja, vaan tytöt tekevät myös pelivideoita ja pojat meikkivideoita. Mielestäni on myös hienoa, että sukupuolirooleja rikotaan ja ihmiset hyväksytään sellaisina kuin he ovat, omana itsenään.  

YouTubea katson aina silloin, kun haluan pitää pientä taukoa jonkun Netflix-sarjan kanssa tai kun löydän sieltä jotain kiinnostavaa. Eniten seuraan Jeffree Staria, James Charlesia, Adam Rayta ja suomalaista Henry Harjusolaa. Jeffree ja James tekevät molemmat pääosin meikkivideoita. Myös Henry tekee niitä, mutta myös paljon muutakin sisältöä. Adamilla puolestaan on täysin oma tyylinsä tehdä sisältöjä, esim. hauskoja musiikkivideoita, ja se ei välttämättä sovi kaikille. 

tubettaja_henry_harjusola

Facebook
Facebookista on vaikea sanoa, käyttävätkö nuoret sitä vai eivät. Se on varmaa, etteivät he juurikaan päivitä omalle sivulle mitään, mutta esimerkiksi Facebook-kirppareilla näkee monia nuoria joko myymässä tai ostamassa. Yleisesti puhutaan, että Facebook on vain vanhuksille ja ”ei-cooleille vanhemmille”, mutta itse ainakin käytän Facebookia päivittäin, enimmäkseen Facebook-kirppareita selaillen. Messengeriä käytän lähinnä yhteydenpitoon sukulaisten kanssa.  

WhatsApp

Ennen WhatsAppia käytettiin todella aktiivisesti. Silloin kun WhatsApp oli in, moni ei tiennyt edes Snäpin olemastaolosta. Kuitenkin nuorten keskuudessa Snapchat on syrjäyttänyt WhatsAppin lähes kokonaan, eikä omissa kaveripiireissäni sitä käytetä juuri ollenkaan.

Periscope, Twitter, yms.

Periscopella oli oma pieni tähtihetkensä, mutta tällä hetkellä kovinkaan moni ei sitä käytä muiden kanavien live-videotoimintojen takia.

Twitter tuntuu olevan Suomessa vähän semmoinen ”eliittien sosiaalinen media”. Harvalla naapurin Pekalla tai Jarmolla on edes tunnuksia sinne. En ole koskaan käyttänyt Twitteriä, eikä ole kovin moni muukaan nuori omassa kaveripiirissäni. Yhdysvalloissa Twitterin käyttö on nuorille paljon yleisempää.

twitter_dingle

Muut somet eivät ole nousseet tuntemieni nuorten suosioon, tai ne eivät enää ole suosiossa. Tällaisia ovat esimerkiksi Jodel, Ask FM, Linkedin ja Pinterest.

Subscribe to Email Updates