Elämme aikaa, jona ihmisellä tulisi olla ainakin seitsemän korvaa, kahdeksan silmäparia ja viisi kättä.

Perusduunin ohessa on suositeltavaa seurata uutisia ja viraali-ilmiöitä, lounassalaatista olisi hyvä ehtiä snäpätä ja kaverin linkkaamat kilpikonnavideot kannattaa katsoa samantien, koska niistä kuitenkin puhutaan myöhemmin.

Erään kiireisen päivän väsyttämänä päätin ottaa asiakseni selvittää, kuinka luoda selkeyttä kaaoksen keskelle. Tässä viisi jakamisen arvoista oivallusta, jotka jäivät takataskuuni!

1. Unohda jonglööraaminen

Viisaat ympäri maailman ovat yhteistuumin todenneet, että multitasking ei toimi. Yhteen asiaan keskittyminen kerrallaan on tehokasta, ei tuhannen pallon pitäminen ilmassa yhtä aikaa. Tämä on välillä vaikea muistaa, mutta sitäkin tärkeämpi juttu.

2. Tee to-do-listoja harkiten

Työpäivä pysyy kasassa, kun tiedät, mitä olet tekemässä. Siksi to-do-listojen varaan on helppo vannoa. Listoja laatiessa on kuitenkin oltava tarkkana: tsemppi katoaa nopeasti kilometrin mittaisen tai sekavan listan edessä.

Suunnittele listasi harkiten. Oma suosikkini listojen tekoon on 1-3-5-menetelmä, joka pakottaa valitsemaan päivän työlistalle vain yhden suuren, kolme keskikokoista ja viisi pientä tehtävää.

3. Ole rauhassa offline

Kokeile sähköpostin ja muiden kommunikaatiotykittimien mykistämistä keskittymistä vaativan tehtävän ajaksi. Uskallan väittää, että suurin osa sinua tavoitelleista malttaa odottaa vastaustasi vaikkapa tunnin ajan. Ethän sinäkään odota kollegaltasi jatkuvaa, 100-prosenttista huomiota ja minuutin vastausaikaa?

4. Taistele älypuhelimen kutsua vastaan

Jos keskittymisen tiellä on jatkuvasti vilkkuva puhelimen näyttö, ota käyttöön vaikkapa Forest-sovellus. Kun käynnistät sovelluksen ja annat puhelimesi sitten olla, ruudussa kasvaa taimi ja lopulta puu. Jos siirryt sovelluksesta pois, puu kuolee.

Ainakin minä tunnen piston sydämessäni joka ikinen kerta, kun tapan vaivalla kasvattamani kuusen tai söpön pienen pensaan. 

5. Aikatauluta realistisesti

Olen huomannut, että varaan kalenteriini usein putkia, joissa edellinen palaveri loppuu ja seuraavan alkaa tismalleen samaan aikaan. Havahduin tapani hulluuteen: ainakaan vielä toimistoltamme ei löydy teleportteja, joiden avulla voisin siirtyä paikasta ja ajatusmaailmasta toiseen alle minuutissa.

Fiksun aikatauluttamisen salaisuus piilee siinä, että muistaa ottaa huomioon inhimilliset tekijät: neukkarista toiseen pitää kävellä ja aivot tarvitsevat taukoja toimiakseen tehokkaasti. Lisäksi käyt todennäköisesti työpäiväsi aikana parilla kahvinhakureissulla ja vessassa. Ei ihme, jos työpäivän jälkeen uuvuttaa, jos on koko päivän juossut hieman myöhässä paikasta toiseen. 

Subscribe to Email Updates