Panama on maa joka tunnetaan valtavasta kanavastaan. Pääkaupunki Panama City on kasvanut viimeiset vuosikymmenet valtavaa vauhtia. Tämä näkyy esimerkiksi siitä, että siellä rakennetaan jatkuvasti pilvenpiirtäjiä ja hotelleja. Kun kasvu alkoi, oli tarkoitus myös kehittää kaupungin infrastruktuuria kasvun mukaisesti. Infrastruktuurin kehitykseen varatut resurssit kuitenkin valuivat muualle, todennäköisesti poliitikoiden taskuihin, kuten Keski- ja Etelä-Amerikan maissa usein valitettavasti tapahtuu. Kehitystä lykättiin.

Kun infrastruktuurin kehitys jätettiin hoitamatta, syntyi ongelmia. Kaupungista ulos tai sisään matkustaminen tuli melkein mahdottomaksi ja ongelmiin tartuttiin vasta kun se alkoi vakavasti vaikuttamaan kaupungin ja maan talouteen. Tämä viivyttely maksoi ja maksaa edelleen kaupungille satoja miljoonia dollareita. Nyt vasta parin vuoden täysremontin jälkeen tilanne on alkanut hieman helpottamaan, mutta töitä on vielä runsaasti jäljellä.

Panama infrastruktuuri

Sosiaalisen median tekeminen koetaan usein erillisiksi tempauksiksi, joiden toivotaan menevän viraaleiksi. Panama ja monet muut ovat opettaneet, että pilvenpiirtäjiä ei kannata rakentaa keskelle toimimatonta infrastruktuuria. Sama sääntö pätee myös sosiaalisessa mediassa. Toimivaan sosiaalisen median strategiaan ei riitä pelkät kampanjat neljä kertaa vuodessa, vaan se vaatii ympärilleen tehokkaan toimintamallin. Infrastruktuuri on kuitenkin investointi. Investoidaan aikaa ajatteluun, miten toiminta järjestetään mahdollisimman tehokkaaksi. Olen nähnyt 2 hengen ylläpito- ja julkaisutiimejä, jotka hoitavat useampia sosiaalisen median kanavia kuin 25 hengen tiimi ja vielä tehokkaammin. Tämä johtuu siitä, että heillä on selkeät roolitukset ja tekemiselle on selkeä toimintamalli. Asiat ovat suunniteltu etukäteen ja niitä toteutetaan järjestelmällisesti.

Sosiaalisen median hyödyntäminen ei tulisi missään organisaatiossa olla kokonaan erillinen prosessi, vaan koko yrityksen laaja toimintatapa. Kuten Panama Cityn kasvu, myös yrityksen kasvu sosiaalisen median avulla tulisi rakentaa varman ja toimivan infrastruktuurin varaan.

Investoimalla prosessiin, taataan toimivuutta ja ajan säästöä tulevaisuudessa. Kaikki iso alkaa pienestä ja rakentuu usein hitaasti, mutta myös varmasti. Varsinkin kun asiat tehdään oikein. Infrastruktuurin rakentaminen on ensimmäinen pieni askel menestykseen.

Subscribe to Email Updates