Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt viime aikoina valtava määrä videoita ALS Ice Bucket Challenge –nimisestä kiertohaasteesta. Haaste toimii yksinkertaisuudessaan näin: haastettu kaataa päälleen jääkylmää vettä ja haastaa mukaan muita henkilöitä nimeltä, joiden tulee puolestaan toteuttaa haaste 24 tunnin sisällä. Haasteeseen on lähtenyt mukaan valtava määrä julkisuuden henkilöitä, mm. Taylor Swift, Chris Pratt ja Oprah Winfrey. Haasteen on saanut myös Barack Obama, mutta haasteen suorituksen sijaan presidentti päätyi suoraan lahjoitukseen.

Haasteen tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta ja kerätä rahaa ALS-taudin (tunnetaan myös nimellä Lou Gehrigin tauti) vastaiseen taisteluun. Eräs tunnetuimpia ALS-tautiin sairastuneita on teoreettinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking. Alkuperäisen haasteen isä on kuitenkin amerikkalainen Boston College Baseball -joukkueen kapteeni Pete Frates, jolla diagnosoitiin ALS-tauti vuonna 2012.

Haaste on saanut paljon kritiikkiä epäselvistä säännöistään (jos haasteen selvittää, ei tarvitse lahjoittaa rahaa vs. haasteen selvitettyä lahjoitetaan rahaa), haasteen vaarallisuudesta (jossain haasteen versiossa on myös mahdollista hypätä jääkylmään veteen) ja “slacktivismistä”. Mm. Time mainitsi, että useilta videioiden katselijoilta menee haasteen hyväntekeväisyyslähtöisyys täysin ohi kun suuri osa osallistujista ei edes mainitse hyväntekeväisyyskohdetta tai lahjoituksia videoillaan.

Alla esimerkkiä hyvästä ja huonosta haasteen toteutuksesta:

https://www.youtube.com/watch?v=XS6ysDFTbLU

https://www.youtube.com/watch?v=Xkzm06agsJw

Älähtäkää kanssani yhteen ääneen jos teitäkin kauhistuttaa Martha Stewartin haaskaama tilaisuus tuoda ALS-tauti ja haasteen perimmäinen tarkoitus suuremman yleisön tietouteen. Liekö nainen itsekään tiennyt, mistä oli kyse. Tilanteen olisi voinut korjata jälkeenpäin videon lisätieto-osiossa, mutta taudin mainitsemisen sijaan keskityttiin vihjailemaan julkkiksista, jotka Martha haastoi mukaan.

Screen Shot 2014-08-18 at 13.23.18

Vaikka monelle haasteeseen osallistumisen viihdearvo on ollut sen alkuperäistä tavoitetta tärkeämpää, onnistuessaan ja selkeämmin toteutettuna samankaltaiset haasteet voivat tehdä paljon hyvääkin. Ice Bucket Challenge on sotkuisuudestaan huolimatta kerännyt 5,5 miljoonaa dollaria ASL-taudin vastaiseen taisteluun.

Lisäys 1.9.2014: Suomessa lahjoituksia voi tehdä Lihastautiliiton lahjoitustilille. Summa on itse määriteltävissä.

Subscribe to Email Updates