Luin muutama viikko sitten kirjan johtamisesta nimeltä Jäävuoremme sulaa. Yksi kirjoittajista on John Kotter, tunnettu johtamisen guru. Kuten monet muut loistavat jenkkikirjat, oli kirjan opetukset oivallisesti kiteytetty tarinamuotoon. Lyhyesti kerrottuna, pingviinien jäävuoressa havaittiin sulamisen merkkejä, joten heidän piti valmistautua ajatustapojen ja toimintatapojen muuttamiseen jos halusivat selvitä elossa kun jäävuorta ei enää ollut olemassa jonain päivänä.

Eri pingviineistä oli helppo havaita tuttuja hahmoja ja rooleja omasta organisaatiosta. Ihmiset motivoituvat eri syistä, heillä on eri tavat kommunikoida ja he reagoivat muutokseen eri tavalla. Tarvittavan muutoksen läpiviennin onnistumisen edellytys on saada kaikki pingviinit jäävuorella tai omassa organisaatiossa mukaan.

Kirjasta löytyy Kotterin 8 eri vaihetta onnistuneeseen muutoksen läpiviemiseen.

Tässä kuitenkin muutamat tärkeimmät kohdat tarinasta:• Kommunikoi miksi asialla on kiire. Miksi se on akuutti nyt eikä huomenna? Ilman kiireen tunnetta ei saada aikaan tarvittavaa toimintaa tai tarvittavaa fiilistä muutoksen aloittamiseksi. Toiminta ilman innostusta ei ole tehokasta.

• Luo visio ja strategia. Päätä mihin haluatte päästä ja miksi, sekä miten se tehdään!

• Myy visiosi muille. Miten asiakkaat ja ne jotka toteuttavat visioita hyötyvät uudesta suunnasta?

• Laadi lyhyen aikavälin tavoitteita. Kun isot voitot jaetaan moneen pieneen välitavoitteeseen on helpompi seurata etenemistä ja motivoitua joka päivään.

Yksi parhaista lainauksista kirjasta liittyy siihen haasteeseen, että joskus johto laatii uuttaa strategiaa ja kun se on dokumentoitu ja kerran tai kaksi kommunikoitu, he uskovat, että muutos lähtee käyntiin. Pingviineillä oli myös tämän asian kanssa haasteita, mutta eräs viisas johtajapingviini sanoi:

“Meidän pitää muistuttaa lintuja siitä, mitä he ovat kuulleet, ja iskostaa sitä koko ajan. Viestimme oli hyvin radikaali. Tarvitaan paljon lisää viestintää, joka päivä ja joka paikassa”.

Ilman tätä pingviinit eivät olisi onnistuneet tekemään tarvittavaa muutosta.

Kaikki workshoppailut, luennot, koulutukset sekä kirjat, joiden oppeja voidaan heti soveltaa käytäntöön, ovat hyvää ajankäyttöä. Kaiken kaikkiaan kirja oli loistava koska sitä oli helppo lukea ja helppo ymmärtää. Kuten Herra Sarasvuo on tainnut sanoa, ”Yksinkertaistaminen on pyhä periaate”, joka on myös johtamisen tärkeimpiä prinsiippejä.

Subscribe to Email Updates