Koira on aina ollut ihmisen paras ystävä. En kuitenkaan usko, että asia tulee aina olemaan näin.

Pari viikkoa sitten elämäni muuttui: puhelimeni tippui taskusta ja ennen kuin ehdin edes huomata, oli ainakin tusina autoa rusikoinut sen asfalttiin. Minulla ei ollut puhelinta. En voinut soittaa, lukea sähköpostia, laittaa whatsapp-viestejä, facebookata, instagrammata, twiitata, selata kalenteriani tai kysyä Googlelta neuvoa. Tunsin oloni erittäin yksinäiseltä. Ystäväni, joka yhdisti minut maailman kanssa ja piti asiat järjestyksessä, oli kuollut.

Parhaimmillaan älypuhelin opastaa minne pitää mennä, monelta, kenen kanssa ja mitä pitää muistaa. Se tekee aivojumpan, jonka aiemmin olemme tehneet itse. Tämä johtaa tietynlaiseen riippuvuuteen. Moni onkin ennustanut, että teknologiariippuvuus tulee tyhmentämään meitä pitkällä aikavälillä, kun perusasiatkin on ulkoistettu aivojemme työpöydältä.

On kuitenkin ymmärrettävää olla riippuvainen puhelimestaan. Tuohan teknologia jo merkittävää apua arkipäivään, ja sitä myös kaupallistetaan entistä enemmän. Oheinen Amazonin Echo -mainos on oiva esimerkki siitä, miten laitteet tulevat yhä suuremmaksi osaksi elämäämme.

Teknologian kehityksen myötä mahdollisuudet tehdä uutta ja hienoa kasvavat. Samalla kasvavat toki myös riskit niin tietoturvan kuin yksityisyyden suojankin suhteen. Eräänlainen uhkakuva on myös tietokoneiden kehittyminen liian älykkäiksi. Paypalin, Teslan ja Spacex:n perustaja Elon Musk pitää tekoälyä ihmiskunnan suurimpana uhkana. Onkin arvioitu, että vuonna 2075 tekoäly ohittaa ihmisälyn. Tiedäpä tuosta.

Ne muutamat kriittiset tunnit, jotka vietin puhelimettomana, olivatkin ehkä hyvä herätys teknologian asemasta. On hienoa, mihin kaikkeen pystymme sen avulla ja sitä hyödyntämällä, mutta emme saa unohtaa omia aivojamme. Koneet kehittyvät kuitenkin vain niin pitkälle kuin ajattelumme pystyy niitä viemään (ellemme tule luoneeksi Skynetia ;) ). Kaikesta huolimatta olen ehdottomasti teknologiauskovainen ja väitän, että se tulee vielä nousemaan ihmisen uudeksi parhaaksi ystäväksi. Ja sellaisena se myös pysyy, kun pystymme johtamaan ja ohjaamaan sitä ja sen käyttöä. Koneiden vallankumous jääköön scifi-leffoihin.

Subscribe to Email Updates