Jokainen ihminen osaa juosta. Jokainen yritys osaa hoitaa ydinliiketoimintansa. Silti monelle juoksijalle maraton tuntuu ylivoimaiselta ajatukselta ja moni yritys kokee toimialansa ykköspaikan saavuttamisen olevan mahdotonta heidän kokoiselleen firmalle. Nämä voivat tuntua kaukaisilta ajatuksilta, mikäli tavoitteita ei ole totuttu asetettamaan tarpeeksi korkealle. Tavoitteiden puuttuessa on helppo jäädä toistamaan samoja asioita. Juostaan vuodesta toiseen samalla vauhdilla sitä samaa reittiä ja pyöritetään samoja kampanjoita samaan malliin kuin on aina tehty. Kummassakaan ei ole varsinaisesti mitään vikaa, mutta kehitystä niillä ei synny.

Tekemisen tasoa pystytään nostamaan asettamalla tarpeeksi kunnianhimoisia tavoitteita. Hyvä tavoite on usein sellainen, jonka ääneen sanominen kirpaisee hieman. Maratonin juokseminen tai yrityksen toimialan ykköspaikan lunastaminen vuoteen 2020 mennessä kirvoittaa hikikarpaloita otsalle. Kuulostaa riittävän kunnianhimoiselta tavoitteelta, lukitaan siis se.

Tee suunnitelma

Tavoitteelle tulee myös luoda suunnitelma, joka kannattaa aloittaa oman toiminnan analysoinnista. Loppuuko juoksulenkeillä ensin jaloista voima vai keuhkoista ilma? Onko työntekijöiden osaaminen ajan tasalla vai pitäisikö sitä kenties kehittää? Vastauksista riippuen juoksijan kannattaa lisätä salitreeniä,  matalasykkeisiä lenkkejä tai hakea vaikka teknikkaoppeja juoksukoulusta. Yritys puolestaan voi järjestää työntekijöilleen lisäkoulutuksia tai kannustaa heitä jakamaan tietoa asiantuntijuudesta myös työpaikan ulkopuolella, esimerkiksi somessa. Joskus ulkopuolinen sparraus herättää työntekijöiden sisäisen palon yhteisiin tavoitteisiin.

Matkalla kohti maratonia tai toimialan ykköspaikan lunastamista vuoteen 2020 mennessä tulee olla välitavoitteita. Silloin on aika katsoa miten tähän mennessä on edetty ja mitä on opittu. Näin edistymistä pystytään seuraamaan systemaattisesti ja optimoimaan tekemistä matkan varrella.

Oma välitavoitteeni on HCR puolimaraton, joka on edessä lauantaina 16.5. Tavoiteajan sanominen ääneen hermostuttaa, joten se on ainakin riittävän kunnianhimoinen tavoite. 1:55. Parannusta viime vuoteen haetaan useita minuutteja. Edellisvuodesta oppineena olen aloittanut juoksemisen systemaattisemmin ja sopinut työkavereiden kanssa #dinglefit juoksutreenejä. Lauantaina nähdään onko tämä ollut riittävä tahti ja mitkä ovat seuraavat keskittymisen paikat. Maratonia varten on vielä treenattavaa.

tweet

Haastankin myös teidät, juoksijat ja yritykset, asettamaan itsellenne riittävän kunnianhimoisia tavoitteita.
Vain siten voitte päästä mitalipaikoille.

Edit: Tänä vuonna maaliviiva ylitettiin ajassa 1:54, joten hyvässä vauhdissa ollaan.

Subscribe to Email Updates