IBM BusinessConnect 2015 -tapahtuman yksi pääteemoista on Becoming a Digital Company & Enabling the Digital Company. Teeman ympärillä käydään eri puheenvuoroissa keskustelua siitä, miten asioiden internet vaikuttaa liiketoimintaan ja mitä se edellyttää organisaatioilta ja liikkeenjohdolta. Aihe on ehdottomasti ajankohtainen, ja se on viime vuosina noussut jopa eräänlaiseksi ilmiöksi.

 

DSC_7121 1

 

Iltapäivällä Finlandia-salin lavalle nousee IBM:n analyytikko ja big data -asiantuntija Jukka Ruponen. Ruposen puheenvuoron aiheena on IoT eli Internet of Things. Miten hetkeen kytkeydytään ja tehdään asioiden internetistä totta? Tätä lähdetään ratkomaan konkretian avulla. Ruponen esittää kutkuttavan esimerkin Mikon elämästä - henkilön, jolle asioiden internet on jokapäiväinen asia ja tavallinen osa kaikkia arkisia tilanteita.

 

DSC_6959

 

Millaista olisi siis Mikon elämä IoT:n ympäröimässä maailmassa? Vauva-Mikon vanhemmat voisivat esimerkiksi tarkastaa vaipan tilanteen suoraan sovelluksesta, tai verkottunut vaippa voisi itse ilmoittaa vanhemmille, kun on vaipanvaihdon aika. Kahdeksanvuotias Mikko voisi nikkaroida näppärästi oman twiittaavan, aurinkoenergialla toimivan linnunpöntön. 15-vuotias Mikko neuvottelisi vanhempiensa kanssa sovelluksesta, joka pitää huolen siitä, ettei mopon vauhti nouse yli 45 km/h.

"Vauvan vaipan tilanteen voi tarkistaa sovelluksesta, tai vaippa voi itse ilmoittaa, kun on vaipanvaihdon aika."

Vanhemmat voisivat myös saada käyttöönsä Mikon mopoa koskevaa dataa, joka kertoisi missä mopolla on ajeltu ja minkälaisilla nopeuksilla. Halutessa vanhemmat voisivat vaikka sulkea mopon etänä, jos mopo-applikaatio hälyttäisi luvattomasta keulimisesta tai muusta kielletystä.

Ruposen esimerkit kuulostavat toisaalta huvittavilta, mutta kieltämättä hyödyllisiltä. Kuinka toteutettavia nämä esimerkit tosielämässä ovat? Nämä ovat puhujan mukaan esimerkkejä oikeista parhaillaan meneillään olevista projekteista.

 

DSC_6982

 

Totuus on se, Ruponen toteaa, että tämä ei ole oikeasti ollenkaan monimutkaista, vaikka niin luullaan. Ruposen mukaan meillä kaikilla on työpaikoillamme innovatiivisia ja rohkeita "Mikkoja", joiden pitäisi antaa innostua ja luoda uusia älykkäitä järjestelmiä ja ratkaisuja.

Ratkaisuista tulee yhä älykkäämpiä niiden kognitiivisten ominaisuuksien avulla. Järjestelmiä voidaan kehittää edelleen yhä itseoppivimmiksi ja älykkäämmiksi.

Ruposen viesti on selkeä: Laittakaa organisaatioiden omat Mikot töihin ja antakaa heidän kehittää ja viedä ratkaisuja uudelle tasolle. Oletko kenties juuri sinä itse oman työpaikkasi Mikko?

Subscribe to Email Updates