Turhan usein olen huomannut, että sosiaalisen median osuus yrityksen verkkosivun liikenteen tuojana on vain muutama prosentti. Potentiaalia on paljon enemmän. Avainasiassa isompaan osuuteen on sisältöjen monipuolisempi jakelu sekä rohkeampi mainosbudjetin käyttö.

Kenen vastuulla organisaatiossa oikeastaan on se, että sosiaalisesta mediasta saadaan myynnillisiä tuloksia aikaan? Community manager hoitaa some-yhteisöjen aktivointia ja sisällöntuotantoa, markkinointijohtaja huolehtii kampanjoista, tapahtumista ja sisältömarkkinoinnista vastaten usein somebudjeteista, viestintäjohtaja huolehtii pr- ja medianäkyvyydestä, myyntijohtaja puskee outbound-myyntiä ja toivottavasti toki myös huolehtii digitaalisen myynnin edellytyksistä firman verkkosivualustalla.

Oikeita asioita kyllä tehdään, mutta onko sosiaalisen median volyymi riittävän korkea? Somen myynnilliset tulokset olisivat varmasti erinäköisiä, jos brändin huolella valmisteltu sisältö tavoittaisikin kuukaudessa lähemmäs miljoona silmäparia kymmenien tai muutamien satojen tuhansien sijaan.

 

Asiantuntijasisältöjen strateginen jakelu

Inbound-myynnin puolella kehotetaan asiantuntijoita kirjoittamaan blogeja palveluratkaisujen esilletuomiseen, mutta huolehditaanko niiden riittävän monipuolisesta ja kattavasta jakelusta? Usein asiantuntijan blogia jaetaan yrityksen some-yhteisöissä kerran joka kanavaan räätälöidyllä julkaisulla. Julkaisujen yhteistavoittavuus saattaa tällöin olla tuhansia tai kymmeniätuhansia, mutta voisiko se olla satojentuhansien luokassa?

Blogi voitaisiin jakaa kaikissa some-kanavissa montakin kertaa muutaman viikon aikana. Hyvää sisältöä kannattaa nimittäin rohkeasti kierrättää uudestaan. Lisäksi julkaisulle löydetään kyllä erilaisia mielenkiintoisia kulmia ja jakotapoja käyttämällä erilaista saatetekstiä tai esim. tägäämällä Twitterissä relevantteja asiantuntijoita ja näin osallistamalla heitä keskusteluun. Ja tähän kannattaisi lyödä päälle lisäksi mainosbudjettia tukemaan orgaanista näkyvyyttä.

Samaa logiikkaa voidaan soveltaa yritysten tuottamiin tutkimuksiin. Sen sijaan, että jaettaisiin koko kymmenien sivujen tutkimus kerran tai kaksi Twitterissä, niin paloitellaanpa tutkimus kymmeniin eri infografiikkakuviin, joita voidaan jakaa vähitellen eri somekanavissa. Näin yksi tutkimus tuottaa jatkuvampaa potentiaalista liikennettä verkkosivulle, ja myös palvelee seuraajia ruuhkaisessa uutisvirrassa yksittäisenä infograafina paremmin. Seuraavaksi kuvaan astuu kasvaneen kävijävirran tunnistaminen verkkosivulla ja konvertoiminen relevanteiksi myyntiliideiksi.

 

Jatkuva konvertoiva mainonta

Jokaisella verkkosivulla pitäisi olla taktisia ohjaamiskohteita, jotka ovat myynnillisesti tärkeitä, ja joista asiakas pystytään tunnistamaan. Eikö juuri tällaisille sivustoille siis kannattaisi ohjata jatkuvasti isommalla volyymilla liikennettä?

Some-ylläpidon näkökulmasta saatetaan olla tyytyväisiä siihen, että verkkosivun ajanvarauslomakkeelle ohjataan linkkaavalla julkaisulla esim. kerran kuukaudessa. Sivustolle saattaa napsahtaa joka julkaisusta kymmeniä tai satojakin potentiaalisia asiakkaita. Tämäkin on tietty järkevää toimintaa, mutta tähän taktiseen lomakkeeseen ohjaavalla jatkuvalla mediabudjetilla pystyttäisiin ylläpitämään pysyvää näkyvyyttä ja liikennettä. Kokeilemalla erilaisia mainostettuja julkaisuja eri mainosteksteillä sekä erityyppisillä kuvilla eri kohderyhmille pystytään jatkuvasti mittaamaan ja optimoimaan konversion hintaa.

Verkkokauppaan ei vain tule liikennettä, jos kaupan tarjoomasta ei jatkuvasti kerrota asiakkaille. Asiakas myös unohtaa helposti, eikä tarve ensimmäisten mainosnäyttöjen kohdalla ole välttämättä vielä akuutti. Ostopäätös vaatii usein toistuvaa muistutusta, joiden avulla pysytään asiakkaan mielessä kriittisellä ostotarpeen hetkellä.

Sosiaalisen median mainosbudjetin koko on tärkeä päätös, joka vaikuttaa monessa tapauksessa suoraan myyntiin. Myyntijohtaja olisi varmasti tyytyväinen, kun kohtuullinen lisäpanostus esim. Facebookin mediabudjettiin alkaakin tuottaa moninkertaista potentiaalisten asiakkaiden virtaa verkkosivulle. Tämän takia sosiaalisen median budjettipäätöksiin pitäisi aiempaa vahvemmin osallistaa myös myyntijohto.

Toki on muistettava, että pelkästään oman tuotteen ominaisuuksista suoraan kertovaa viestintää ei somessa kannata tehdä. Myynnillisen sekä kiinnostusta luovan ja brändiä tukevan viihdyttävän sisällön välillä tulee vallita harmoninen tasapaino. Ja silloin kun myynnin paikka tulee, niin silloin pitää iskeä.

Subscribe to Email Updates