IBM Digitalist Leadership Forum 2016

Syyskauden ensimmäinen digitalistien kohtaaminen koetaan Tennispalatsissa torstaina 18.8. klo 8:30. Nyt keskustellaan siitä, miten johtaminen digitalisoituu ja miten se istuu muuttuneeseen arkeen. Lavalla digitalistien johtajia ja johtavia digitalisteja! Dinglen liveblogi tässä osoitteessa seuraa torstain tapahtumia ja somea. Muista nämä: #digitalist, @DigitalistInfo ja @DingleTweet

 

Tässä päivämme koreografia:

Slide02

Slide03

Hyvää huomenta!

Keitä meillä on etäyleisössä? Huuda huomenet Twitterissä #Digitalist tai Instassa kuten aamun isäntä Tolvasen Ville: Screen Shot 2016-08-18 at 08.24.10   Nyt huudetaan huomenta! Kuuluiko Kuopioonkin?

Tuomo Haukkovaara, toimitusjohtaja, IBM

Päivän kommentaattori Tuomo Haukkovaara tervehti uusitussa Tennispalatsissa paikalla olijoita: "Johtamisen kannalta ”eniten muuttuu kaikki”: digitalisaatio luo uusia lisäpalvelumahdollisuuksia, mutta se tuo myös esimerkiksi kilpailua yllättävistä, uusista suunnista."

On siirrytty retoriikasta motoriikkaan. Tuomo Haukkovaara

IMG_6753

Anne Berner, liikenne- ja viestintäministeri, Owner, Vallila Interior

Nyt lavalla tapahtuman keynote-puhuja digiministeri Berner. Berner haastaa meidät heti aamusta miettimään, kuinka digitalisaatio muuttaa prosesseja; miten ansaintaa saadaan, miten kuluttaja tekee päätöksiä ja miten nämä linkittyvät?

Muutos on raskas ja vastustus muutokselle suuri! Anne Berner

On pohdittava, miten voidaan saada toimialat näkemään ennalta, mistä se kehityskaari lähtee ja mikä on siinä yhteiskunnan rooli. Raskaassa muutoksessa on kysyttävä: mikä on yhteiskunnan tehtävä, mikä on valtiovallan tehtävä? ”Sen tehtävä on katsoa, että sääntely mahdollistaa toiminnan ja lainsäädäntö sallii nopean teknologian kehityksen ja innovaatioiden muutoksen ja että liiketoimintamallit voivat syntyä tähän ympäristöön." IMG_6782 "Tässä työssäni valtioneuvostossa olen saanut oppia, että regulaation puku on hyvä asia silloin, kun ne eivät kohdistu omaan toimialaan." "Mitä tapahtuu kun tietosuoja ja tiedolla toimiminen muuttuu kaikilla sektoreilla", ministeri kysyy? Yksilön tehtävä ja rooli on olla oman tietomme hallitsijoita. Omistamme oman datamme ja käymme siitä jo nyt jonkinasteista kauppaa. Maksuvälineenä toimii ”I agree”. "Mahdollisuuksia on aivan valtava määrä", Berner tiivistää ajatuksensa. Tiedon avaaminen, lainsäädäntö, luottamuksen rakentaminen ja osaamisen ja koulutuksen kasvattaminen ovat hänestä työkaluja, joiden avulla ministeri kollegoineen voi luoda kasvun edellytykset, mutta elinkeinoelämä on vastuussa kasvun todellisesta luomisesta. "Miten oman yrityksenne digitalisaatio linkittyy maamme digitalisoitumiseen?", Berner haastaa salissaolijat.   IMG_6796   Sillä välin kun tamperelaiset saapuvat saliin, voi Instagramista zoomailla silminnäkijähavaintoja.

 

Antti Koskelin, SVP, CIO, Kone

"Miksi me otamme osaa digitalisaatioon?", päivän toinen puhuja Antti Koskelin kysyy. "Koneen vastaus on kaupungistuminen. 70 % maailman ihmisistä tulee asumaan kaupungeissa vuonna 2050." Koskelin rohkaisee kaikkia yrityksiä avoimuuteen ja katsomaan alueen muitakin toimijoita sisäisestä ja ulkoisesta muutosvastarinnasta huolimatta. Erinomainen esimerkki koneen ennakkoluulotomuudesta on sen osallistuminen Industryhackin hackatoniin maaliskuussa. Hackatoneissa yritysten työntekijöiden tai yksityisten ammattilaisten tai opiskelijoiden muodostamat tiimit ratkovat annettuja, Industryhackin tapauksessa yhteistyöyrityksen antamia haasteita. Tarkoitus on aikaansaada innovatiivisia ratkaisuja laitamalla peliin normaalista poikkeavia tiimirakenteita ja sekoitettuja rooleja, tuoda pottiin ideoita alan ulkopuolelta ja jalostaa ideoita nopealla aikataululla, kritiikittä.   Screen Shot 2016-08-18 at 09.19.33   IMG_6822

 

Katri Harra-Salonen, Chief Digital Officer, Finnair

Ville Tolvanen saattelee lavalle Digitalistin historian ensimmäisen lentoyhtiökeissin. Myös Katri Harra-Salonen myöntää, ettei Finnairista usein ole puhuttu digitaalisena yrityksenä, mutta toteaa sitten, ettei digitalisoituminen itsessään ole alkanut tänään, eikä eilen.   IMG_6846

Finnairilla ajatellaan, että digitaalinen yritys käyttää dataa ja jakaa sitä. Ennen kaikkea se on avoin. Digitalisaatiota tulee ajatella holistisesti: sen on läpäistävä koko yritys ja kaikki sen toiminnot. "Juhli ja ylistä digitalisaatiota! Ole etulinjassa!"

Digi on asenneasia! Katri Harra-Salonen

 

  "Monet digiyritykset perustuvat aineettomille pääomille, kuten datalle. Finnair tunnetaan maailmalla innovatiivisena yrityksenä, ja haluamme tässä nostaa rimaa ja kehittyä", Harra-Salonen toteaa.

Innovaatiot syntyvät siellä, missä on kaksi miestä ja naista ja kahvikuppi. Katri Harra-Salosen isä

 

IMG_6860  

Tolvasen revolveripaneelissa Jari Niska, CEO, Solita; Tuomo Haukkovaara, CEO, IBM ja Sami Paihonen, CEO, Ixonos

Niska: ”Solitalla ei ole mitään muuta, kuin ihmiset ja heidän osaamisensa.” Haukkovaara: ”Kognitiiviset ja pilvialustat olivat vielä viisi vuotta sitten meilläkin aivan vieraita: emme osanneet edes lausua niitä!” Paihonen: ”Uusi toimistomme tulee olemaan omien ihmistemme suunnittelema.” Tolvanen: "Unelma atk:sta alkaa vihdoinkin olla totta, kun se pääsee osaksi strategioita!"     IMG_6890   Tolvanen toivottaa lavalle Digitalistin uuden kumppanin ja partnerin, täydellisen myrskyn miehen Petteri Poutiaisen!

Petteri Poutiainen, VP, Country Manager, Salesforce

"Ne ketkä eivät ota haltuun digitaalista aaltoa, uppoavat", Volvon Ocean Racen kokenut Poutiainen maalailee myrskyssä johtamista. Läpinäkyvässä yhteiskunnassa ei ole nakkisuojaa, vaan kaikki on velvoitettu ja kaikki ovat sitoutuneita työskentelemään. ”Meillä kaikki tekevät henkilökohtaisen liiketoimintasuunnitelman: suunnitellaan ja laaditaan tavoitteet neljännes neljännekseltä”, kertoo Poutiainen, joka kirjoittaa aiheesta tämän päiväisessä tekstissään Digitalistin blogissa.   http://digitalistnetwork.com/johtaminen-taydellisessa-myrskyssa-nain-teemme/

Salesforcen kaikissa organisaatioissa on mahdollisuus käyttää seitsemän työpäivää hyväntekeväisyyteen. Petteri Poutiainen

IMG_6915   Poutiainen pohtii työelämän pulmatilanteita: "Myrskyn puhjetessa pärjää parhaiten, kun on valmistauduttu, henkilökohtainen toimintasuunnitelma on tehty ja pilke on silmäkulmassa. Silloin tiukassakin tilanteessa on hauskaa!" "Jättimäisiä aaltoja ei voi pysäyttää, mutta niillä voi oppia surffaamaan", hän summaa. Nyt tehdään Villelle jättimäinen analoginen 44-vuotis-onnitteluaalto ja sen jälkeen virrataan tauolle10:40 Jari Collin 11:00 Anders Stenbäck 11:20 Vesa-Pekka Kirsi 11:40 Minni Miettinen ja Sami Tikkanen 12:00 Päätössanat   Tauon jälkeen Finnkinon Kaisa Rakemaa esitteli digitaaleille uusitun salinsa, entisen Ykkössalin, nykyisen Scapen.

(PS. Missä popcornit?)

 

 

Jari Collin, teknologiajohtaja, Sonera

Jari Collin on ajankohtainen puhuja, sillä hänen ja Ari Saarelaisen kirja Teollinen internet on tulossa ulos tällä viikolla.   IMG_6964 Collin aprikoi, miten muutetaan päivittäistä tekemistä lattiatasolla? "Muutosjohtaminen edellyttää asiakaskokemuksen etsimistä sovelluksille. Perinteiset muutoshallinnan periaatteet ovat edelleen voimaassa: Iso kuvan miettiminen, kokeilu ja teollistaminen.”

Prosessit ensin, tietotyökalut perässä! Jari Collin

Jarin onnistumisen edellytykset: Ensin iso kuva: tunnista mahdollisuudet. Toiseksi ideoi, pilotoi ja analysoi. Lopuksi tarkenna strategiaa ja johda muutosta! Ja lopuksi mainos: lokakuussa tiedossa Sonera Digitalist IOT Forum 2016! Attendaa jo nyt ettet unohda!

 

Anders Stenbäck, Digital Director, If

IMG_6997

If pyrkii olemaan valmiiksi siellä, missä tapahtuu: ”Me emme voi tietää, milloin uudet liiketoimintamallit tulevat pohjoismaihin, ja siksi olemme mukana eturintamassa ja osallistumassa aktiivisesti.” Ifin kultaleijonan Cannesissa tänä vuonna voittanut upea filmi:

  Miksi analogian maisteri Vesa-Pekka Kirsi kävele sisään puhelinluettelo kädessään?

Vesa-Pekka Kirsi, Business Director, Fonecta

"Tämä Helsingin seudun Keltaiset sivut on lajinsa viimeinen, historiallinen teos", kertoo Kirsi. Vuonna 2010 puhelinluettelot muodostivat yli puolet Fonectan liikevaihdosta. Nykyään kuluttajat ja Fonecta pärjäävät erinomaisesti ilman.

Aloita silloin, kun sinulla on vielä mahdollisuuksia aloittaa. Vesa-Pekka Kirsi

Usein liiketoiminnan häiriö tulee oman toimialan ulkopuolelta, jolloin on turha tuijottaa kilpailijoita. ”Meidän kohdallamme puhelinluettelon syrjäytti matkapuhelin.”   IMG_7036   Kirsi kehottaa uudistamaan organisaation tehtävät ja hankkimaan uudenlaista osaamista: "Hanki tiimiisi niitä, jotka puolustavat vanhoja toimintamalleja ja hyväksi havaittua, mutta hanki myös hyökkääjiä!" Uudenlainen johtaminen ei ole enää armeijamaista; enintään voidaan puhua erikoisjoukoista, Kirsi tuumii. Hänen mukaansa kontrollista luopuminen on yksi tärkeimmistä uuden johtajuusideologian kulmakivistä. On annettava ihmisille tilaa liikkua ja vapaus epäonnistua.

Kyllä mä mieluummin syön bisnekseni itte, kuin katson kun kaveri sen syö! Vesa-Pekka Kirsi #kannibalisaatio

 

Minni Miettinen Director, Marketing and eCommerce, VR ja Sami Tikkanen, CEO, TBWA

Missä mennään, VR:n markkinoinnin veturi Minni Miettinen? "Murros on tosi raju mitä hintaan tulee. Myyntikanavien kehittymistä pitää pitää silmällä. Samoin on tuumittava, mikä se brändi on: miten voidaan luoda eheä asiakaskokemus, jossa lipun ostaminen on vain yksi osa."   IMG_7051   Miettinen on ehdottomasti sitä mieltä, ettei myyntiä ja markkinointia voi eriyttää. "Ne ovat symbioosissa, ja on vaikeata määritellä mistä toinen alkaa ja toinen loppuu. Markkinointi nähdään puhtaasti palveluna."

VR:llä kaikki lähtee läpi organisaation menevästä sitoutumisesta tehdä asiakasedun mukaisia ratkaisuja. Minni Miettinen

Myös VR on lähdössä syksyllä häkkäämään: Screen Shot 2016-08-18 at 12.08.53   Digitalis kiittää arvokkaimmasta pääomastanne, eli ajastanne, ja puhujia sekä somevirtaa mahtavista ajatuksista. Annetaan dialogin jatkua täällä, täällä ja täällä! Dingle kiittää, ensi kertaan .

Subscribe to Email Updates