Maaliskuun toisella viikolla luovien alojen tietotyöläiset rantautuivat ryminällä Jätkäsaareen. Luvassa oli Vuoden Huiput shortlistin speksailua, sekä joukko mielenkiintoisia puhujia.

Myönnetään. Kuvauksen perusteella odotin jonkinlaista seminaaria. Puhujia, joiden aiheet kuulostavat paperilla siisteiltä, mutta ulosanti ja käteen jäävät ajatukset ovatkin lopulta aika pureskeltua huttua.

Yllätyin! Tapahtuman kutsuminen festivaaliksi kuulosti kunnianhimoiselta, mutta päivän jälkeen poistuin paikalta aidosti innostuneena. Koska drinkkilippuja jaettiin kullekin osallistujalle vain kaksi, ymmärsin, että innostuksen on johduttava suurelta osin nimenomaan festivaalin sisällöllisestä anniskelusta.

Parhaimmillaanhan seminaarin antina on se, että tapahtuman päätyttyä poistut paikalta inspiroituneena. Niin, että mukanasi on ainakin yksi tai muutama ajatuksen siemen, joihin et olisi muuten törmännyt. Vuoden Huiput Festivalin jälkimainingeissa olen löytänyt itseni ajattelemasta päivän aikana kuulemiani asioita lukuisia kertoja. Tässä niistä tiukimmin ajatuksiini iskostuneet kelat:

Kaaoksesta -  Nelly Ben Hayoun

Kun joku aloittaa esityksensä julistamalla kaaosta, suhtaudun siihen nykyään kypsän kuivakalla skeptisyydellä. Tällaisiksi me monet kai, ikävä kyllä, kasvamme pian nuoruuden kapinoinnin luonnollisena jatkeena. Vain 15 sekunnissa tämä pyörremyrskymäinen innovaattori oli saanut korvani hörölle ja hurmannut yleisön kertomalla, että jos oikein haluaa, niin tulivuoren voi rakentaa vaikka olohuoneeseen. Koska skeptisyytemme korostuu luonnostaan tilanteissa, joissa sen ei välttämättä tarvitsisi, oli Ben Hayoun toki varautunut tilanteeseen valokuvalla, jossa hän oli rakentanut tulivuoren olohuoneeseen! Muita esiteltyjä projekteja olivat muun muassa nojatuolista tehty kuuraketti, sekä omituinen keittiöviritys, jolla eräs iäkäs rouva valmisti mustaa energiaa paistaakseen lettuja.


Minulta oli hieman mennyt ohi alussa mahdollisesti läpikäyty Ben Hayoun tausta ja työnantaja. Mietin, kuka tämä mahtava nainen on ja mikä maailman toimisto tekee tulivuoria ja mustaa energiaa?? Kävi ilmi, että toimisto olikin NASA.

Ben Hayoun puhui siitä, kuinka me ihmiset olemme niin ihastuneita Hollywoodin luomaan todellisuuteen, että pidämme siitä enemmän kuin oikeasta maailmasta. Me rakastamme fiktiota enemmän kuin aitoja oikeita asioita ympärillämme. Kun samaan aikaan oikea maailma ja avaruus ovat ihmeellisempiä kuin mihin edes mielikuvituksemme riittää, tuntuu että olemme huomattavasti dorkempaa sakkia kuin kuvittelemme.

Keräsin nolona lattialle murentuneet skeptisyyden rippeeni ja rakensin niistä jykevän pettymyksen ihmiskuntaa kohtaan.

Kontrollin menetyksestä – Katri Saarikivi

“Oletko järki- vai tunneihminen?” on typerin koskaan kuulemani kysymys. Kun otamme rillit päästämme, laitamme laskimen hyllylle ja toteamme peilikuvallemme, ettemme oikeasti edes osaa käyttää kaikkia graafisen laskimen nappeja, voimme myöntää, että jokainen maailman ihminen on, hitto vie, molempia!

Katri Saarikiven puheenvuoro “Emotions in Human Experience” oli kaikkea sitä, mitä en olettaisi akateemisen tutkimusprojektin johtajan puheenvuoron olevan. Tämä siis ainoastaan positiivisessa mielessä. Arvostan äärimmäisen paljon ihmisiä, jotka saavat omalla asiantuntemuksellaan monimutkaiset asiat kuulostamaan loogisilta ja yksinkertaisilta. Puheenvuoron jälkeen kävelin kahvikupposelle ns. ellujokisena, eli käytännössä psykologina. Näin nämä asiat koetaan.

Päällimmäisenä mieleen jäi kuitenkin Saarikiven kertomus tutkimuksesta, jossa testattiin mitä käy, kun aivoistamme lamautetaan osa (älkää kysykö miten), jossa sijaitsee itsesäätelymme. Eli se osa, jonka ansiosta kykenemme päättämään miten toimimme, vaikka muut vaikuttimet ohjaisivat meitä toisenlaiseen toimintaan. Päinvastoin kuin mitä olisin olettanut, tutkimuksessa olleet koehenkilöt alkoivat käyttäytyä korostuneen altruistisesti. He olivat valmiita antamaan kaiken omaisuutensa jollekin toiselle. En tiedä muista, mutta nykypäivän itsekeskeisessä ja jopa vihamielisessä maailmassa tämä tieto tuntui aivan järjettömän lohduttavalta. Me emme olekaan ihan paskoja! Me olemme pohjimmiltamme hyviä! Pahikset joutuvat siis teoriassa ponnistelemaan, jotta kykenevät pahuuteen.

Nappasin edellisen puheenvuoron jälkimainingeissa muodostamani jykevän pettymyksen ihmiskuntaa kohtaan jämäkkään syöttöotteeseen, ja viskasin sen Clarionin terassilta Itämereen (Huom! Biohajoava, ei sis. fosforia).

 

Asenteesta - Snask

Kun puheenvuoro alkaa livebändillä, joka on ostettu firman vakiokalustoon, ollaan jonkin uuden äärellä. Snask on ruotsalainen luova toimisto, jolta moni voisi oppia asian jos toisenkin yritysbrändin luomisesta. Snask löytyy luovien halutuimpien työnantajien listalta, eikä ihme. Hyvien keissien lisäksi Snask osaa ottaa kaiken irti omasta kulttuuristaan. Heidän Instagraminsa vilisee paitsi omille asiakkaille tehtyjä työnäytteitä, myös kuvia omista työntekijöistä. Kansainvälisen uutiskynnyksen he ovat ylittäneet muun muassa luomalla suihkussa nautittavaksi suunnitellun oluen.

Kaiken kaikkiaan Snaskin lavameininki oli vaivatonta komiikkaa, joskin täyttä asiaa, ja melko paljon rock ‘n’ rollia. En muista puheenvuoron varsinaista otsikkoa, mutta muistan miettineeni koko esityksen ajan sitä, miksi suomalaiset toimistot tekevät lopulta markkinointiaan niin turvallisesti. Miksi me annamme ruotsalaisten tehdä suihkubisseä, vaikka ihan varmasti kulutamme sitä enemmän? Miksi me pidämme aina kalvosulkeisia, emmmekä palkkaa rokkibändejä? Miksi me ajattelemme, että rock ‘n’ roll olisi ammattimaisuuden vastakohta? Hemmetti!


Eli Vuoden Huiput Festivalin opit lyhyesti:

  1. Maailma on eksponentiaalisesti siistimpi paikka kuin muistetaan. Fiktio ja Hollywood on siihen verrattuna todellisuuden Jurase Park.
  2. Ihminen on pohjimmiltaan altruisti. Vastenmieliset piirteet ovat omien ponnistelujemme kieroutuneita tuloksia.
  3. Vaikka olisit all business, älä pelkää olla rock ’n’ roll! Sinä itse olet se slide, jolla on merkitystä.

 

Over and out! Tsekatkaa myös mun ja Sasun videoreportaasi paikan päältä. Sen lopusta löytyy mm. pätkiä Snaskin teeseistä.

Subscribe to Email Updates