Taas on aika Digitalistin! Pöly kahden viikon takaisen jännittävän Digitalistin ympäriltä on tuskin ehtinyt laskeutua ja nyt kokoonnutaan jo uudelleen. Kiinnostavaa settiä on luvassa varmasti tälläkin kertaa, pysy siis kuulolla vaikka et pääsisi paikan päälle. Päivitän puhujien tärkeimmät pointit tähän liveblogiin. Tässä sinun linkkisi livelähetykseen.

Ohjelma

8.30 Avaus
Ville Tolvanen, Vice President, Digitalist & Kristiina Söderholm, Lead of Digitalization Development Program, Fortum 

8.40 Miksi uni on tärkeä – miksi ja miten sitä kannattaa seurata
Gabriele Sved, Senior Physician, Helsingin Uniklinikka 

9.00 KEYNOTE: Digitalisaatio tulevaisuuden energiajärjestelmän mahdollistajana
Pekka Lundmark, CEO, Fortum

9.30 Rakennuksista virtuaalisia voimalaitoksia – energiantuotannosta puhtaampaa ja taloudellisempaa
Jukka Aho, CEO, Leanheat

9.50 Verkostoitumistauko

10.20 Virtuaalitodellisuus Villen haastattelussa

10.30 Kohti älykästä kaupunkia – millaisen kaupungin asukkaat haluavat ja miten osallistuvat? 
Tuuli Kaskinen, Executive Director, Demos Helsinki

10.50 Edelläkävijän kokemukset ja odotukset liikenteen digitalisoinnille
Kari Kallonen, Chairman, Tesla Club Finland ry, Sähköautoilijat ry  

11.10 OP Kulku, uudella palvelukonseptilla helppoa ja huoletonta sähköautoilua 
Timo Kemppainen, hankejohtaja, OP 

11.30 Digitalisoinnilla ja avoimella innovoinnilla alusta aurinkoenergiaan kehittyvissä maissa.
Anni Harju, Principal, Futurice & Heli Antila, CTO, Fortum

12.00 Tilaisuus päättyy

Miksi uni on tärkeä – miksi ja miten sitä kannattaa seurata

Gabriele Sved, Senior Physician, Helsingin Uniklinikka 

IMG_8084_2.jpg

Päivän teemana on energia ja liikkeelle lähdetään hieman yllättävästä, mutta kiinnostavasta kulmasta: aluksi puhutaan aivojen energiasta.  Me kaikki tarvitsemme unta, se tiedetään. Uni on kuitenkin edelleen ratkaisematon mysteeri  -  ei tiedetä, miksi unta tarkalleen tarvitaan ja miksi nukumme jopa kolmasosan elämästämme. 

Unettomuuden haittavaikutukset ovat kuitenkin selkeät. Tiedetään, että ihminen ei pärjää pitkään ilman unta: pisin aika on 11 päivää. Väsymys vähentää kognitiivista toimintaa ja aiheuttaa virheitä: esimerkiksi joka kuudes kuolonkolari tapahtuu väsymyksen takia. Uni ei ole vain lepoa, vaan itseasiassa se on aivoissa hyvin aktiivinen tila. Unella huollat ja upgreidaat itseäsi. 

Omaa unta voi seurata erilaisilla laittella: esimerkiksi kehoon kiinnitettävillä rannekkeilla tai sänkyyn laitettavilla mitttareilla tai älypuhelimen sovelluksilla. Ne mittaavaat erilaisia asioita, kuten liikehdintää tai pulssia. Oman unen seuraaminen kannattaa muun muassa siksi, että saa faktatietoa omasta unesta. Usein nimittäin unen määrää ja laatua arvioidaan mutu-tuntumalla melko väärin. Jos unenlaatua haluaa parantaa, seuraaminen on kätevä keino kehityksen seuraamiseen. Kokeile esimerkiksi Bedditiä

Tuntuuko muuten, että jatkuvasti väsyttää?💤 Univaje on yleisin syy väsymykselle: 30 % ihmisistä nukkuu liian vähän. Kannattaa siis huolehtia riittävistä yöunista! 

KEYNOTE: Digitalisaatio tulevaisuuden energiajärjestelmän mahdollistajana

Pekka Lundmark, CEO, Fortum

IMG_8146_2.jpg

Maailmassa on tällä hetkellä 1,2 miljardia ihmistä, joilla ei ole vielä sähköä ollenkaan. Vuoteen 2040 mennessä energiankulutus kasvaa tuplasti. Samassa ajassa fossiilisten määrää saadaan nykyisillä toimilla vähennettyä arvioilta 80 % -> 70 %. Vaikka fossiilisten määrä vähenee, absoluuttisesti päästöt siis sen kuin kasvavat, kun energiankulutus kasvaa. Aurinko- ja tuulivoimalla on tärkeä merkitys ja ne tulevat kasvamaan huimasti, mutta isossa mittakaavassa vaikutus on äärettömän pieni .

Tarvitaan siis uusia keksintöjä tarvitaan, jotta maailma voidaan pelastaa. Siinäpä haaste kaikille digitalisteille! Avainasemassa uusissa innovaatioissa ovat esimerkiksi sähköautot, älytalot, virtuaaliset voimalaitokset ja ihmisten osallistaminen.

Tulevaisuuden energiajärjestelmän iso haaste: kun jollain alueella paistaa tai tuulee, tulee olemaan rajattomasti edullista energiaa. Kun taas ei paista tai tuule, tilanne onkin toinen. Tulevaisuudessa avainasemassa on joustavuus: ei ole väliä, kuinka paljon käyttää vuoden aikana energiaa, vaan milloin sitä käytetään. Jos muistat tästä puheenvuorosta yhden asian, Lundmark kehottaa muistamaan edellisen virkkeen! #jointhechange

Rakennuksista virtuaalisia voimalaitoksia – energiantuotannosta puhtaampaa ja taloudellisempaa

Jukka Aho, CEO, Leanheat

IMG_8180_2.jpg

Seuraavaksi esittelyssä yksi Lundmarkin peräänkuuluttama energiaa säästävä innovaatio, Leanheat. Leanheat pyrkii tekemään rakennnuksista virtuaalivoimalaitoksia. 

Miksi se kannattaa? 

 • Paras paikka on rakennukset, sillä ne kuluttavat 50 % energiasta EU:ssa. Kymmenen Suomen suurinta fossiilista laitosta voitaisiin sulkea, jos rakennukset olisivat energiaa fiksusti kuluttavia virtuaalivoimalaitoksia. Kiinassa vastaava luku on 400 laitosta. Rakennuksissa on siis valtava mahdollisuus. 

Millaisesta muuroksesta on kyse? 

 • Lämmityksessä valta on alunperin ollut talonmiehellä, joka on lämmittänyt taloja tarpeen mukaan. 70-luvulta lähtien yleistyi osittainen automaatio, jossa lämmitys tapahtui ulkoilman mittarin avulla. Edelleen järjestelmä oli riippuvainen ihmisen älystä. Menetelmä ei varsinaisesti ole muuttunut tähän päivään mennessä. 
 • Leanheat on yksi suurimmista murroksen edistäjistä: ensimmäistä kertaa tekoäly tekee päätöksiä datan perusteella. Tekoäly osaa optimoida säätöjä ihmistä paremmin ja pystyy ennustamaan, miten nyt tehdyt säädöt vaikuttavat tulevaisuudessa. Näin saadaan säästettyä energiaa. 

Virtuaalitodellisuus Villen haastattelussa 

IMG_8261_2.jpg

Virtuaalilaiseilla voidaan esimerkiksi nähdä rakennuksista rakenteet ja muuta tarpeellista tietoa. Tekniikka on jo nykypäivää, vaikkei sitä vielä hyödynnetäkään parhaalla mahdollisella tavalla. 

Kohti älykästä kaupunkia – millaisen kaupungin asukkaat haluavat ja miten osallistuvat? 

Tuuli Kaskinen, Executive Director, Demos Helsinki

IMG_8267_2.jpg

Miten kohti nollapäästöistä maailmaa? Ja miten elämä on silti helppoa ja mukavaa? Nämä kysymykset Taskinen tunnustaa elämäntehtäväkseen. Tänään keskitytään teemaan älykkäiden kaupunkien näkökulmasta. 

Älykaupungissa:

  Liikkuminen paikasta toiseen on sujuvampaa paikkatietojen avulla
  Liikenne hoituu automaattisesti, ilman ihmiskuskia
  Rakennuksista ja kodeista saadaan dataa 
  Uudet innovaatiot auttavat ihmisiä, kuten postin robottikopterit
  Asukkailla on enemmän valtaa päätöksissä esimerkiksi yhteisten varojen käytöstä 
  Kaupungin päälle rakentuu uudenlainen digitaalinen kerros, jonka Pokémon GO toi yleisön tietoisuuteen
  Useammin "flexaava y-sukupolvi" haluaa yhä ketterämpiä ja yhteisöllisempiä ratkaisuja liikkumisen, asumisen ja palveluiden suhteen 

Edelläkävijän kokemukset ja odotukset liikenteen digitalisoinnille

Kari Kallonen, Chairman, Tesla Club Finland ry, Sähköautoilijat ry  

IMG_8327_2.jpg

Kallonen on ajanut Teslaa jo vuodesta 2013. Hän yksi vajaasta 500:sta suomalaisesta Teslan omistajasta. 

Yksi syy sähköautojen hankkimiseen on ympäristö. Autot esimerkiksi valmistetaan uusiutuvista materiaaleista, joten laitteenakin se on ympäristöystävällisempi kuin tavallinen auto. 

Tärkein syy tuntuu kuitenkin olevan tulevaisuuteen astuminen. Ihmisiä houkuttaa sähköautojen modernius ja teknologia, joka kehittyy kokoajan. 

Tulevaisuudessa sähköautojen lisäksi yleistyvät myös lentokoneet, veneet, bussit ja niin edelleen. 

OP Kulku, uudella palvelukonseptilla helppoa ja huoletonta sähköautoilua 

Timo Kemppainen, hankejohtaja, OP 

IMG_8336_2.jpg

Kemppainen avaa seuraavalla tavalla meneillään olevaa murrosta:

Oma auto -> Auto palveluna -> Yhteiskäyttöiset autot -> Saumaton liikkumisen ketju (maas) -> Liikenteen robotisaatio 

Oman auton omistamisesta ollaan siis siirtymässä pikkuhiljaa pois, sillä uusi sukupolvi haluaa uudenlaisia palveluita. OP Kulku -palvelu on uudenlainen malli autojen käyttöön. 

Digitalisoinnilla ja avoimella innovoinnilla alusta aurinkoenergiaan kehittyvissä maissa.

Anni Harju, Principal, Futurice & Heli Antila, CTO, Fortum

IMG_8370_2.jpg

Miten viedä sähköä paikkoihin, jossa sitä ei vielä ole? Tiimi lähti Intiaan tutkimaan asiaa, ja törmäsi moniin kulttuurillisiin haasteisiin. Paikan päälle meneminen oli tärkeää, jotta ymmärrettiin oikeasti tilannetta ja käyttäjiä. Täältä käsin on mahdoton arvailla niitä. Sähkö mahdollistaa paljon asioita, mutta käyttötarpeet voivat olla erilaisia erilaisissa paikoissa. Mitä seuraavaksi? Ketterässä projektissa kehitettyjä konsepteja validoidaan tällä hetkellä ja tulevaisuus näyttää, löytyykö kannattavaa mallia. 

Subscribe to Email Updates