Vaikuttajamarkkinointi lienee yksi tämän hetken surisevimmista buzz-sanoista: tubetus ja bloggaus eivät ole enää harrastuksia, vaan ammatteja, verkostoja ja tietenkin liiketoimintaa. Tämä tuli erityisen selväksi Ping Helsinki –tapahtumassa, joka törmäytti vaikuttajat, brändit ja meidät jossain välimaastossa sätkivät toimistosärjet. 

Rohkeus tekee vaikutuksen

Tapahtumana Ping oli hyvin järjestetty, ja suun sai helposti makeaksi maailmanluokan keynote-puhujilla ja esimerkkicaseilla. Mainittakoon tässä erityisesti tapahtuman kuningatarmehiläinen, paljon hehkutettu Casey Neistat. Oman uskomattoman urastoorinsa ohessa Neistat tarinoi siitä, kuinka käytti pari vuotta sitten Stiller-leffan videobudjetin Filippiinien taifuunituhon uhrien hyödyksi. Lopputuloksena syntynyt filmi keräsi miljoonia katseluita ja suitsutusta rohkeudestaan. Aina voi tietenkin kysyä, satoiko kerätty goodwill loppu viimein Walter Mittyn vai Neistatin itsensä taskuun, mutta pysäyttävä pätkä joka tapauksessa.

Myös päivän muissa puheenvuoroissa tuotiin esille rohkeuden merkitystä: brändin täytyy uskaltaa ottaa pesäeroa omaan brändiinsä. Kun tarina on kunnossa, logon voi painaa vähän pienemmälläkin ilman pelkoa siitä, että tulokset putoaisivat.  Kädenlämpöinen ja muovinmakuinen brändihapatus taas ei kiinnosta ketään, vaan aitous on valttia. Tukea tarinalle voi löytää myös oman pesän ulkopuolelta ja brändien kannattaakin pyrkiä löytämään kumppaneita, jotka aidosti jakavat samat arvot.

Vaikuttajatalli Töttöröön Lunette-case on hyvä esimerkki osuvasta arvomatchista. Tubetähti Mariieveronican kanssa rakennettu kampanja rikkoi tabuja ja kiihdytti kuukupit rakettimaiseen nousuun. Brändiä ja tubettajaa ei tässä casessa tarvinnut pakkonaittaa, vaan Veronican jo olemassa olevista videoista muodostui pohja, jonka päälle rakennettiin uutta. Brändi siis mukautui tubettajan tyyliin, eikä päinvastoin. Lopputuloksena kuluttajamyynti yli kaksinkertaistui ja Lunetten tubekanavan katseluajat kipusivat liki seitsemänsataa prosenttia. 

Hyviä juttuja, parempia odotellessa

Rohkeus, arvoyhteensopivuus ja… mitä vielä? Ping 2017 vahvisti fiilistä siitä, että ihan oikeita asioita tässä tehdään. Toisaalta olisin halunnut saada ihan uusiakin ajatuksia, kuulla että jotain vielä suurempaa on näköpiirissä. Vielä vuosi takaperin vaikuttajamarkkinointi oli se taikasana, jolla pelastettiin vähän köykäisempikin tarjous. Nyt tuntuu, että ilmiö on arkipäiväistynyt niin tekijöiden kuin markkinoijienkin suussa. Tämä ei toki tarkoita sitä, ettei tietoisuuteen aika ajoin ponnahtaisi siistejä caseja, mutta turhan usein tulee myös vastaan niitä moneen kertaan nähtyjä. Se, että bloggari kirjoittaa tuotteesta, ei enää riitä ravistelemaan koko mehiläispesää. 

Ei ole kauaa siitä kun vaikuttajamarkkinoinnin ja erityisesti tubettajien uhottiin koituvan television kuolemaksi, mutta ei tubekentälläkään ole hetkeen näkynyt mitään todella järisyttävää. Burger King sen sijaan onnistui puhaltamaan elämää haudanpartaalla toikkaroivaan telkkariin ”OK Google, what is the Whopper burger?”-kampanjallaan

Mainoshörhöt ihastuivat ja kuluttajat lähinnä vihastuivat, mutta ainakin tutussa kanavassa tehtiin jotain uutta. Samanlaisia tuoreita lähtöjä kaivattaisiin mielestäni nyt myös vaikuttajamarkkinoinnin saralla. Suuntaan katseeni tässä vaikuttajiin, brändeihin mutta myös itseeni. Eli jos sieltä päästä löytyy joku muukin, joka haluaa keikauttaa hunajapurkkia oikein kunnolla, laittakaa ihmeessä viestiä ja katsotaan mitä yhdessä keksitään! 

Subscribe to Email Updates