Mitä yhteistä on toimistotuolilla, keittiön pöydällä, bussin penkillä, kesämökin terassilla ja nurmikolle levitetyllä viltillä? Jokainen niistä on potentiaalinen paikka tehdä töitä. Läppäri ja puhelimesta jaettava netti liikkuvat omistajansa mukana minne tahansa, milloin tahansa.

Työnteon muuttuessa mobiilimmaksi yksi asia pysyy ennallaan: työkyvystä ja hyvinvoinnista on pidettävä huolta. Toimistolla esimies pysyy helpommin kärryillä kollegojensa jaksamisesta, kun taas etätöitä tekevän fiilikset jäävät helposti piiloon. Itseohjautuvan työnteon yleistyessä on tärkeää, että työkyvyn ylläpitäminen aletaan nähdä kilpailuetuna. Yritys pärjää, kun työntekijät voivat hyvin sekä toimistolla että sen ulkopuolella.

Dinglelläkin vietetään etäpäiviä. Dinglen työsuojeluvaltuutettu Petra Tiirikainen toteaa, että nopeasti yleistynyt etätyö vaatii työnantajalta täysin uudenlaisia käytäntöjä.

– Tällä hetkellä työn alla on ohjeistus ergonomisempaan työntekoon kotitoimistolla. Itsekin huomaan kotona usein tekeväni töitä esimerkiksi sohvalla huonossa asennossa.

Hyvään työkykyjohtamiseen kuuluu fyysisestä hyvinvoinnista huolehtimisen lisäksi myös henkisen jaksamisen huomioiminen. Työn ilo syntyy muun muassa yhteishengestä, joka auttaa jaksamaan töissä. Parhaimmillaan hyvä meininki leviää myös kotitoimistoihin.

– Meillä on muutama rennompi sisäisen viestinnän kanava, joissa jutellaan töiden ulkopuolisista asioista. Humoristinen keskustelu saa usein etäpäivänä kaipuun lähteä toimistolle muiden luo, Tiirikainen kertoo.

Tiirikainen kokee, että dinglaajilla on erityisen hyvät lähtökohdat pärjätä mobiilissa työelämässä.

– Yksi Dinglen tärkeimmistä arvoista on ”freedom”. Se tarkoittaa vapautta tehdä töitä parhaaksi katsomallaan tavalla. Meillä on siis totuttu organisoimaan omaa työtä: vaikka esimiehiltä saa aina tukea, jokainen kuitenkin johtaa itseään ja hallitsee ajankäyttöään itse.

Etänä työskentelevä on lopulta hyvinvoinnin suhteen itsensä pomo. Erilaiset sovellukset voivat auttaa oman työn organisoimisessa: parhaimmillaan ne ehkäisevät työpäivien venymistä ja auttavat jaksamaan. Ilmarinen on kehittänyt yhdessä H2H Performancen kanssa Heiaheian päällä toimivan Parempi Vire  -mobiilisovelluksen, joka auttaa itsensä johtamisessa erityisesti työkyvyn ylläpitämisen näkökulmasta. Sovellus aktivoi käyttäjää pitämään huolta niin liikkumisesta, palautumisesta kuin ravitsemuksestakin.

Mikäli istut tätä blogia lukiessasi läppäri sylissä kotisohvalla tai puhelin kourassa bussissa, olet mitä todennäköisimmin itse vastuussa siitä, kuinka hyvin voit. Siispä, aivan kuten kehityskeskusteluissa esimiehen kanssa, kysy välillä itseltäsi: millainen pomo olet?

Subscribe to Email Updates