Yrityksillä täytyy olla aito halu auttaa asiakkaita, ja tämän halun täytyy heijastua kaikkeen digitaaliseen toimintaan, toteaa toimitusjohtajamme Tomi Hilvo.

Miten voisimme häiritä ihmistä mahdollisimman vähän? Entä miten voisimme tarjota kuluttajille mahdollisimman paljon arvokasta, merkityksellistä sisältöä? 

Nämä ovat kysymyksiä, joita jokaisen yritysjohtajan sekä markkinointiammattilaisen pitäisi tänä päivänä pohtia vakavasti. Kulttuurillisesti yhteiskunnassa itsensä korostamisen aika alkaa olla ohi. Autenttisuuden merkitys alkaa korostua viestinnässä. Yritystenkään ei siksi kannata keskittyä esimerkiksi some-kanavissaan oman brändinsä röyhistelyyn vaan arvokkaan sisällön jakamiseen ihmisille.

Millainen sisältö sitten on arvokasta? Sellainen sisältö, joka auttaa sen vastaanottajaa – tai on kaunista, innostavaa, hauskaa tai ajatuksia ja merkityksiä herättävää. Yrityksillä täytyy olla aito halu auttaa asiakkaita, ja tämän halun täytyy heijastua kaikkeen digitaaliseen toimintaan. Pohjimmiltaan kyse on syvällisestä asiakasymmärryksestä. 

Liian moni yritys häiritsee kuluttajia lähestymisillään edelleen liikaa. Häirinnällä tarkoitan väärin kohdennettuja viestejä, jotka aiheuttavat ihmisissä negatiivisia tunteita. Yritykset eivät siis ymmärrä, minkälaiset sisällöt ovat vastaanottajille merkityksellisiä – tai ne eivät välitä ymmärtää.

Yritykset eivät siis ymmärrä, minkälaiset sisällöt ovat vastaanottajille merkityksellisiä – tai ne eivät välitä ymmärtää.

Merkityksellisyyden rinnalla korostuu aitouden arvo. Arvokkaan sisällön tulee aina myös olla totta. Ja kun tieto on totta, se kertoo yritykselle – jopa armottomasti – onko yritys ihmisten mielestä kiinnostava vai ei. Tämä tieto pakottaa samalla ­yrityksen olemaan aidosti parempi asiakkailleen, henkilökunnalleen, omistajilleen ja ympäristölleen.

Jokaisen viestin kohtaaminen on nykyisin eräänlainen ”arvokokemus”. Jokainen ihmisen kohtaama viesti tai ärsyke automaattisesti luokitellaan joko arvokkaaksi tai häiriöksi. Neutraaleja kohtaamisia ei juuri enää ole. Aikana, jolloin ihmiset hukkuvat tiedon määrään, kuluttaja kaipaa elämäänsä merkityksellisyyttä enemmän kuin koskaan aiemmin. Tämä vaikuttaa jokaisen yrityksen liiketoimintaan.

Paine läpinäkyvyydelle ja arvon tuottamiselle lisääntyy kaikessa yritysten ja kuluttajien välisessä kohtaamisessa ja digitaalisessa toiminnassa. Ihmisten häiritsemistä on suvaittu pitkään. Tämä aikakausi voidaan julistaa päättyneeksi.

Varmaa on, että kuratoitu sisältö nousee uuteen kukoistukseensa.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden sivuilla 25.6.2018

Subscribe to Email Updates